Program Imunisasi Covid19 di Malaysia – “200,000 Dos Vaksin CanSino”

200,000 Dos Vaksin CanSino untuk Mempromosikan Program Imunisasi Covid19 di Malaysia

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Sepang, 20 Ogos: Malaysia hari ini menerima kumpulan pertama vaksin CanSino Covid19 dos tunggal yang dihasilkan di China untuk meningkatkan momentum Program Imunisasi Covid19 Nasional (PICK), terutama di kawasan luar bandar.

Sebanyak 200,000 dos vaksin CanSino yang dikembangkan oleh CanSino Biologics Inc dari China tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) melalui penerbangan Malaysia Airlines MH361 sekitar jam 8:45 pagi.

Pasukan Petugas Imunisasi Covid19 (CITF) menyatakan dalam satu kenyataan hari ini bahawa 200,000 dos vaksin “selesai” adalah sebahagian daripada 3.5 juta dos vaksin CanSino yang dipesan oleh Malaysia, yang telah dikirimkan ke negara ini secara bertahap.

“Bekalan vaksin ini akan mengukuhkan lagi PICK, terutama di kawasan dengan pengangkutan yang tidak selesa, dan akan membantu Malaysia mencapai kekebalan dalam rancangan pemulihan nasional dalam waktu yang ditentukan,” katanya.

Bernama

Orang yang mendapat vaksin di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur adalah sumber tenaga. Ketua Setiausaha Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti), Dr. Datuk Ir Siti Hamisah Tapsir, dan Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan (KKM), Datuk Mohd Shafiq Abdullah.

Solution Biologics Sdn Bhd (SOLBIO), anak syarikat Solution Group Bhd (SGB), menandatangani perjanjian produk siap dan produk pukal dengan CanSino Biologics Inc pada 30 Julai tahun ini untuk membekalkan vaksin Ad5nCoV rekombinan.

Kedua-dua perjanjian tersebut membenarkan SOLBIO untuk menyediakan 3.5 juta dos vaksin Covid19 kepada Kementerian Kesihatan dan menerima pesanan tambahan dari Kementerian Kesihatan, kerajaan negeri, sektor swasta dan negara-negara ASEAN yang lain.

Pada 15 Jun tahun lalu, Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah (DCA) memberikan syarat untuk penggunaan kecemasan vaksin CanSino di Malaysia.

Pada 17 Jun, Menteri Penyelaras PICK ketika itu, Khairy Jamaluddin (Khairy Jamaluddin) dilaporkan menyatakan bahawa vaksin CanSino akan diberikan kepada negeri-negeri yang sukar mendapat akses ke kawasan luar bandar, seperti Pahang, Sabah dan Sarawak.

Dengan sekali dos vaksin, pekerja kesihatan tidak perlu memasuki kawasan luar bandar buat kali kedua untuk menyelesaikan vaksinasi penerima, katanya.

Pada masa ini, Malaysia menggunakan dua dos vaksin jenis PfizerBioNTech, Sinovac dan AstraZeneca. Vaksin CanSino satu dos akan menjadi vaksin terakhir yang digunakan oleh PICK. – Malaysia Harian

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama | TheStar


Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *