Anak maut, bapa hilang, bot dipanah petir

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Kota Kinabalu: Semalam, ketika kapal yang mereka naiki disambar petir, aktiviti memancing dua anak di perairan Pulau Dinawan dekat Kinarut berubah menjadi tragedi maut.

Dalam kejadian jam 6:45 petang, anak mangsa, Abdullah Mohd dilaporkan hilang. Nasir, berusia 20-an, ditemui di hospital dan dinyatakan meninggal dunia.

Pengarah Maritim Malaysia Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan, Laksamana Pertama (M) Datuk Mohd. Rosli Abdullah mengatakan bahawa dilaporkan bahawa sekitar jam 5:30 pagi, seorang lelaki membawa anaknya keluar untuk memancing di kapal bom.

Namun, kedua-dua anaknya tidak pulang pada waktu malam, dan keluarga mangsa terus melaporkan kehilangan mereka. Bapa yang berusia 62 tahun dan anaknya didakwa disambar petir ketika memancing pada pukul 4 petang.

“Seorang nelayan tempatan berhampiran lokasi menemui Abdullah dan membawanya ke hospital, tetapi Hospital Papar mengesahkan bahawa dia meninggal sekitar jam 7 malam tadi.

Utusan

“Pada masa yang sama, mangsa kedua, Mohd. Nasir belum ditemui, dan operasi mencari dan menyelamat (CARILAMAT) terus mencari mangsa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  • Dia menjelaskan bahawa operasi menyelamat mangsa yang masuk keesokan harinya meliputi kawasan seluas 50 batu nautika persegi. Namun, setakat ini, belum ada tanda-tanda atau tanda positif mangsa di tempat kejadian.
  • Operasi CARILAMAT melibatkan 39 kapal pengawal dan dibantu oleh agensi lain, seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), dan Biro Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM).

Malaysia Maritime Rosley meminta masyarakat maritim untuk terus meningkatkan keselamatan ketika melakukan aktiviti maritim, seperti peka terhadap keadaan cuaca semasa dan memakai jaket keselamatan.

Selain itu, nelayan juga harus memastikan bahawa kapal dalam keadaan baik, membawa alat pengesan lokasi (PLB), dan memberitahu keluarga atau rakan tentang lokasi dan tujuan pergi ke laut. – Malaysia Harian

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama | TheStarJika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *