Grand Prix Malaysia batal.

Grand Prix Malaysia terpaksa dibatalkan lagi

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Paris: Grand Prix Malaysia, yang awalnya dijadualkan pada Oktober tahun depan, telah dibatalkan untuk tahun kedua berturut-turut dan digantikan oleh perlumbaan Misano, Itali.

“Pandemik Covid19 dan larangan masuk ke Malaysia yang berterusan telah mengakibatkan pembatalan perlumbaan,” kata pernyataan bersama dari Badan Pengawal Lumba Motor Antarabangsa, FIM dan penganjur Dorna.

Perlumbaan yang pada asalnya dijadualkan berlangsung di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) pada 24 Oktober dibatalkan kerana Covid19 untuk kali kedua.

Malaysia mengalami nasib yang sama seperti Thailand, Jepun dan Australia yang harus “mengakui” kegagalan mereka kerana wabak tersebut.

Misano akan mengambil alih Sepang International Circuit, yang akan menjadi perlumbaan MotoGP kedua bulan ini, dinamakan sempena mendiang Marco Simoncelli dan akan menjadi tuan rumah Grand Marx San Marino pada 19 September.

“Nama pertandingan ini akan diumumkan kemudian,” kata penganjur.
Pemandu Perancis Fabio Quartararo (Yamaha) mendahului dunia dengan 47 mata di hadapan Francesco Bagnaya.

Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM), Persatuan Pasukan Perlumbaan Jalan Antarabangsa (IRTA) dan Dorna Sports, yang memiliki hak komersial dan televisyen eksklusif MotoGP, mengumumkan pembatalan mereka dalam satu kenyataan bersama hari ini.

“Kejuaraan Dunia FIM MotoGP berharap dapat kembali ke Sepang pada tahun 2022 untuk bersaing di hadapan peminat Malaysia yang sangat berdedikasi,” kata kenyataan itu.

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama | TheStar


Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *