Happy Onam 2021: Status dan Foto

Happy-Onam

Happy-Onam

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Festival panen disambut dengan pelbagai aktiviti seperti Vallam Kali (perlumbaan perahu), Pulikali (tarian harimau), Pookkalam (bunga Rangoli), Onathappan (pemujaan), Onam Kali, Thumbi Thullal (tarian wanita), Kummattikali (tarian topeng)

Happy Onam adalah festival Kerala yang paling penting. Ini adalah simbolik kepulangan tahunan Raja Mahabali, yang pemerintahannya dipercaya sebagai masa paling makmur bagi negeri ini. 

Dengan perayaan yang berlangsung selama lebih dari 10 hari.Festival ini disambut dengan penuh kemegahan oleh masyarakat Malayali di seluruh dunia.

Ia jatuh pada Nakshatra Thiruvonam ke-22 pada bulan kalender Malayalam Chingam, dan bertindih dengan bulan Ogos-September seperti dalam kalendar Gregorian.

Onam
Happy Onam 2021

Tahun ini, Onam bermula pada hari Khamis, 12 Ogos dan akan berakhir pada hari Isnin, 23 Ogos. Pesta menuai disambut dengan pelbagai aktiviti dengan kemegahan dan paparan.

Beberapa perayaan utama semasa Onam termasuk Vallam Kali (perlumbaan perahu), Pulikali (tarian harimau), Pookkalam (bunga Rangoli), Onathappan (pemujaan), Onam Kali , Tug of War, Thumbi Thullal (tarian wanita), Kummattikali (tarian topeng ), Onathallu (seni mempertahankan diri), Onavillu (muzik), Kazhchakkula (persembahan pisang), Onapottan (kostum) dan Atthachamayam (lagu rakyat dan tarian).

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama


Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *