Kamala Harris & Singapura erat hubungan

Naib-Presiden-AS-Kamala-Harris

Naib-Presiden-AS-Kamala-Harris

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

SINGAPURA: Naib Presiden AS Kamala Harris akan bertemu dengan pemimpin Singapura pada hari Isnin pada hari kerja pertama perjalanan ke Asia Tenggara yang bertujuan untuk meningkatkan hubungan sebagai sebahagian daripada usaha Washington untuk melawan pengaruh China yang semakin meningkat.

Kamala Harris akan bertemu dengan Presiden Singapura Halimah Yacob dan Perdana Menteri Lee Hsien Loong dan kemudian mengunjungi Pangkalan Tentera Laut Changi dan melawat USS Tulsa – kapal tempur Tentera Laut AS.

Singapura bukan sekutu perjanjian AS, tetapi tetap menjadi salah satu rakan keselamatan terkuat di rantau ini dengan hubungan perdagangan yang mendalam. 

Namun, ia juga berusaha untuk mengimbangi hubungannya dengan Amerika Syarikat dan China dengan tidak memihak.

Negara ini merupakan rumah bagi pelabuhan terbesar di Asia Tenggara, dan menyokong pelayaran bebas berterusan di kawasan itu, di mana China berkembang semakin tegas.

Harris tiba di Singapura pada hari Ahad pada permulaan lawatan tujuh hari ke rantau ini, yang juga akan merangkumi perjalanan ke Vietnam. 

Semasa lawatan itu para pegawai AS akan bertujuan untuk mengatasi kebimbangan Washington mengenai tuntutan China terhadap kawasan Laut China Selatan yang dipertikaikan.

kamala harris
Naib Presiden AS Kamala Harris, tengah kanan, disambut oleh Vivian Balakrishnan, pusat, menteri luar negeri Singapura, dan orang kenamaan lain setelah turun dari Tentera Udara Dua di Pangkalan Udara Paya Lebar di Singapura, pada hari Ahad, 22 Ogos 2021.

“Singapura telah mendorong penglibatan AS yang lebih besar di Asia, tetapi memperingatkan bahawa usaha untuk ‘menahan’ kenaikan China tidak produktif,” menurut laporan yang dikeluarkan pada bulan April oleh Kongres Research Service, yang melakukan penyelidikan dan analisis untuk Kongres AS.

“Singapura secara amnya mengekalkan hubungan baik dengan China, setidaknya sebagai lindung nilai terhadap kemungkinan pemberhentian AS,” kata laporan itu.

Kongres Research Service

Dalam wawancara baru-baru ini dengan Reuters , menteri luar Singapura Vivian Balakrishnan, menyambut baik peranan yang dimainkan oleh Amerika Syarikat dan China di rantau ini – yang mencerminkan diplomasi halus yang telah berjaya dan yang harus dilalui oleh Harris.

Dia mengatakan bahawa Amerika Syarikat dan Singapura akan membincangkan topik seperti pandemi, ekonomi digital dan keselamatan siber.

“Kepemimpinan di kedua negara cenderung berhati-hati agar tidak menimbulkan kesan bahawa Beijing mungkin mempunyai alasan untuk bersikap antagonis,” kata Chong Ja Ian, seorang saintis politik di Universiti Nasional Singapura, merujuk kepada Singapura dan Vietnam, tempat Harris mengetuai pada hari Selasa petang.

Sebahagian daripada tugas Harris juga akan meyakinkan para pemimpin di Singapura dan Vietnam bahawa komitmen Washington terhadap Asia Tenggara tegas dan tidak selari dengan Afghanistan. https://reut.rs/3kiOCP7

Curtis Chin, rakan Asia di Milken Institute dan mantan Duta Besar AS untuk Bank Pembangunan Asia, mengatakan Amerika Syarikat memerlukan “pivot all-in ke Asia termasuk poros perniagaan, dan Singapura dan Vietnam dapat menjadi rakan utama dalam usaha itu.”

“Mengembalikan kepercayaan dan keyakinan terhadap keteguhan AS dan kekuatan tetap harus didahulukan,” kata Chin.-

Reuters

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama


Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *