Ismail Sabri sah dilantik Perdana Menteri pada (21 Ogos).

Datuk Seri Ismail Sabri - Perdana Menteri ke-09 Malaysia

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

PETALING JAYA: Istana Negara mengatakan bahawa Datuk Seri Ismail Sabri Yakoob akan menjadi perdana menteri kesembilan Malaysia.

Pengawal Diraja Datuk Ahmad Fadir Shamsuddin berkata bahawa selepas pertemuan khas yang dihadiri oleh pemerintah Malaysia pada hari Jumaat (20 Ogos), Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memerintahkan pelantikan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri kesembilan pada sebelah petang.

“Sesuai dengan artikel 40 (2) (a) dan artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan, Baginda telah memerintahkan pelantikan Ismail Sabri sebagai perdana menteri kesembilan,” kata Fadil dalam satu salinan.

Fadil

Juga dinyatakan bahawa upacara mengangkat sumpah Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri akan berlangsung di Istana Negara pada pukul 2.30 petang pada hari Sabtu (21 Ogos).

Fadil mengatakan bahawa raja mempengerusikan pertemuan khas dengan pemerintah Malaysia, yang diadakan di Istana Negara pada pukul 2:30 petang dan berlangsung selama dua setengah jam pada hari Jumaat (20 Ogos).

Dalam pertemuan itu, setelah pengunduran diri Tan Sri Muhyiddin pada hari Isnin (16 Ogos), Raja menyetujui prosedur untuk melantik Perdana Menteri yang baru.

Fadil menyatakan bahawa ini berlaku setelah raja bertemu dengan ketua-ketua parti politik utama pada hari Selasa (17 Ogos), ketika 220 Anggota Parlimen diminta untuk mencalonkan calon mereka untuk perdana menteri dalam bentuk pernyataan berkanun (SD).

“Tujuan melantik Perdana Menteri berikutnya melalui SD ini adalah untuk membantu Seri Paduka membuat keputusan untuk melantik seorang Anggota Parlimen yang dia percaya mendapat sokongan majoriti Anggota Parlimen untuk menjadi perdana menteri berikutnya, sebagai ditetapkan dalam pasal 43 (2) (a) Perlembagaan. – Bernama.

Dia mengatakan bahawa Istana Presiden telah menerima SD yang ditandatangani oleh timbalan pada hari Rabu (18 Ogos), dan 114 timbalan telah mencalonkan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri.

“Berikutan itu, Kebawah Duli Yang Maha Mulia memutuskan untuk memberikan khalayak kepada 114 anggota parlimen pada hari Khamis (19 Ogos) untuk mengesahkan keyakinan mereka terhadap MP yang mereka dicalonkan sebagai perdana menteri,” katanya.

Fadil

Sementara itu, Fadil mengatakan Yang Mulia telah mengatakan bahawa kerajaan baru yang diketuai oleh Ismail Sabri harus meneruskan usaha memerangi Covid-19, kerana rakyat dan negara terjejas teruk oleh wabak yang sedang berlaku.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia menyatakan harapan bahawa dengan pelantikan perdana menteri yang baru, kebuntuan politik dapat segera diakhiri, dan semua anggota parlemen dapat mengetepikan agenda politik mereka dengan bersatu dan bekerjasama untuk menangani pandemi Covid-19 untuk rakyat dan negara . “

Fadil juga menekankan Raja telah mengulangi pandangan bahawa “pertempuran politik yang tidak pernah berakhir” tidak boleh mempengaruhi rakyat, kerana negara ini sedang menghadapi krisis kesihatan awam dan ekonomi yang terganggu disebabkan oleh pandemi Covid-19.

“Ahli Parlimen juga diingatkan untuk menunjukkan solidariti dengan mengutamakan komitmen dan layanan terbaik untuk rakyat.”

Fadil berkata, Raja menyampaikan penghargaannya terhadap sokongan berterusan yang ditunjukkan oleh Raja-raja Melayu dalam menjalankan tugas dan tanggungjawabnya berdasarkan Perlembagaan dan Kedaulatan Undang-Undang sebagai Yang di-Pertuan Agong.

“Raja-Raja Melayu juga menyokong pendirian Seri Paduka untuk membentuk pemerintahan yang stabil secepat mungkin setelah peletakan jawatan perdana menteri, dengan melakukan penilaian menyeluruh melalui pernyataan berkanun dan pengesahan melalui khalayak fizikal dan maya dengan anggota parlimen.

“Kebawah Duli Yang Maha Mulia juga mendesak orang-orang untuk tetap berkomunikasi dan berdoa bersama dengan Seri Paduka agar bangsa ini akan selalu berada di bawah perlindungan Allah SWT … dan agar pandemi Covid-19 dapat dikurangkan dan segera dihentikan,” tambah Fadil.

Pada hari Isnin (16 Ogos), Muhyiddin mengumumkan keputusannya untuk mengundurkan diri sebagai perdana menteri, dengan mengatakan itu sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan kerana dia tidak lagi mendapat dukungan mayoritas Dewan Rakyat.

Pada masa ini, 114 MP yang menyokong Ismail Sabri sebagai perdana menteri terdiri daripada 41 MP dari Barisan, 31 MP dari Bersatu, PAS (18), Gabungan Parti Sarawak (18), Sabah STAR (satu), Parti Bersatu Sabah (satu) dan empat Ahli Parlimen bebas.

Difahamkan, Ahli Parlimen Umno Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah tidak menyokong Ismail Sabri sebagai perdana menteri.

Pada hari Selasa (17 Ogos), semua anggota parlemen diperintahkan untuk memberikan suara mereka terhadap calon perdana menteri mereka ke Istana Negara. – Malaysia Harian.

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama


Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *