“Perdana Menteri” terkini – Ismail Sabri

Perdana Menteri ke-9 Datuk Seri Ismail Sabri

Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Kuala Lumpur (20 Ogos): Selepas pertemuan dua setengah jam khas antara pemerintah Malaysia hari ini, Datuk Seri Ismail Sabri akan dilantik esok (21 Ogos) sebagai Perdana Menteri kesembilan Malaysia.

Telah dicatat dalam satu kenyataan bahawa menurut surat pernyataan berkanun yang diterima oleh 220 anggota Kongres (MP) pada 18 Ogos, 114 orang mencalonkan mantan timbalan perdana menteri itu, yang mayoritas cukup untuk membentuk pemerintah.


“Sesuai dengan Artikel 40 (2) (a) dan Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan, Seri Paduka telah bersetuju untuk melantik Dato ‘Seri Ismail Sabri Jacobs sebagai Perdana Menteri Malaysia kesembilan.


Pengumuman


“Langkah selanjutnya adalah penerbitan surat pelantikan dan upacara mengangkat sumpah, yang dijadualkan berlangsung di Istana Negara pada 21 Ogos 2021 (Sabtu) jam 2 petang,” katanya.

Seri Paduka Baginda

Oleh itu, kenyataan menyatakan bahawa Ketua Tertinggi Negara menegaskan bahawa dengan pelantikan Perdana Menteri, pemerintah harus segera meneruskan upaya memerangi wabak Covid19 untuk melindungi kepentingan dan keselamatan rakyat dan kesejahteraan negara.

Selain itu, Dia juga berharap agar pelantikan perdana menteri yang baru akan mengakhiri krisis politik dan semua anggota Parlimen akan mengetepikan agenda politik mereka dan berusaha menangani wabak tersebut demi kepentingan rakyat dan negara.

  • “Kebawah Duli Yang Maha Mulia mengulangi bahawa rakyat tidak boleh dibebani dengan pergolakan politik yang tidak berkesudahan pada saat negara sedang berjuang dengan masalah kesihatan dan kemurungan ekonomi akibat pandemi Covid-19,” kata istana itu.

Raja-Raja Melayu juga menyokong pendirian Raja bahawa pemerintahan yang stabil mesti dibentuk secepat mungkin berikutan peletakan jawatan perdana menteri sebelumnya, katanya.

Mesyuarat khas di antara Raja-Raja Melayu adalah kesinambungan dari kehadiran Raja dengan ketua dan wakil parti politik utama Malaysia pada 17 Ogos, di mana 220 anggota Parlimen diminta untuk mencalonkan calon pilihan perdana menteri mereka.

Demikian pula, pemimpin dan perwakilan dari UMNO, PKR, DAP, Bersatu, PAS, Amanah, Warisan dan Pejuang menghadiri perjumpaan di Istana Negara, sementara parti komponen GPS mengadakan pertemuan maya dengan Raja pada hari yang sama.

Raja sebelum ini mengatakan perdana menteri yang akan datang masih harus mengajukan usul keyakinan di Dewan Rakyat secepat mungkin untuk mengesahkan bahawa perdana menteri yang baru dipilih mendapat sokongan majoriti di Parlimen. – Malaysia harian.

Ringkasan – Malaysia Harian

Sumber Rujukan – Berita Harian | Harian Metro | Utusan Utama | Malaysiakini | Bernama


Jika Like & Share ke Media Sosial Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *